Hlavní stránka Fóra Forum pro soutěžící SOČ Obhajoby – Jihočeský 42 – kraj Jihočeský – obor 10 Odpověď na téma: 42 – kraj Jihočeský – obor 10

Dolansky
Host

Dobrý den,

Odpověď na otázku pana Obdržálka:

Práce může sloužit jako návod pro nadšence, aby si jej mohli sami zkonstruovat. Mnou vyvinutý přístroj je plně funkční, avšak nepředpokládám, že bude využíván jinak než pro osobní potřebu a zájem. Jeho parametry – přestože jsou poměrně slušné – nedosahují kvalit potřebných pro vědecká měření. (Může však na observatoři plnit roli zálohy, kdyby se hlavní měřící přístroje porouchaly.) Jeho současný design a provedení zabírá relativně hodně místa na to, aby byl použit jako součást složitějších systémů. Aby byl skutečně užíván, bylo by potřeba zmenšit jeho velikost: hustěji spájet součástky na menším prostoru, nepájet rukou ale strojem, pájet pomocí tištěných spojů,.. A/Nebo ještě vylepšit jeho parametry: přesnější namotání cívky, přesnější pájení (pájet strojem), použití kvalitnějších součástek, technologická úprava (například použití cívky pracující v 1. harmonické),…

Odpověď na otázku pana Schandla:

Zajímám se o techniku a chtěl jsem získat nějaké praktické zkušenosti. Proto jsem se přihlásil na stáž Otevřená věda, při které jsem se zabýval magnetickým polem a jeho měřením. Chtěl jsem, aby má tamní práce měla i další využití, a tak jsem se ji pokusil přihlásit na SOČ.

Lukáš Dolanský