Hlavní stránka Fóra Forum pro soutěžící SOČ Obhajoby – Praha 42-kraj Praha-obor 6 Odpověď na téma: 42-kraj Praha-obor 6

Klára Sklenářová
Host

Dobrý den,

1. Jaké mohou být příčiny skoliózy?
Příčinou skoliózy může být rychlý růst dítěte. V období rychlého růstu se svaly a vazy mohou špatně napojit na kosti, které rostou rychle, čímž vznikají chybná vybočení páteře, tedy skolióza. Dále může být skolióza dána rozdílnou délkou dolních končetin, kdy dítě našlapuje jinak, než by mělo. Skolióza může být také dědičná. U většiny případů se ale neví, proč skolióza vznikla, příznaky nejsou specifické.

2. Vámi navržený postup k diagnostice skoliózy je unikátní?
Postup k diagnostice skoliózy který jsem navrhla, jsem vytvořila z vlastních zkušeností a s pomocí mé konzultantky fyzioterapeutky Marcely Šafářové, Ph.D. Nenarazila jsem na žádný podobný program, který by sloužil dospělým k diagnostice skoliózy u dětí, až na jeden. Byla to aplikace v angličtině, která je založená také na otázkách, které by potvrdily nebo vyvrátily, zda má dítě skoliózu. Program je ale bohužel jen v angličtině, v češtině jsem nic podobného nenašla. Proto bych s mým postupem ráda pokračovala dále, například ho převedla do aplikace, aby se k postupu na zjištění skoliózy dostalo co nejvíce lidí. Kdyby lidé věděli o tom, jak nalézt skoliózu, mohla by být skolióza nalezena včas. Léčba by tudíž nebyla tak komplikovaná a křivka páteře by nebyla tak vybočená. Děti i rodiče by měli méně problémů.

3.Jak se běžně diagnostikuje skolióza?
To je právě velkým problémem. Zda má dítě skoliózu se kontroluje u praktického lékaře v rámci preventivních prohlídek. Tyto prohlídky jsou ale jen jednou za dva roky. Skolióza může vzniknout kdykoliv a velmi důležitým bodem v její léčbě je včasný záchyt, aby mohla nastat okamžitá léčba. Dalším problémem je, že praktický lékař může diagnostiku skoliózy podcenit. Skolióza tedy nemusí být nalezena.
Všechny body, které mám v mém postupu pro diagnostiku skoliózy, by měly být normálně kontrolovány praktickým lékařem. Případně si mohou i rodiče všimnout toho, že má dítě triko nakřivo, což je také znakem skoliózy. Při podezření na skoliózu přichází na řadu zobrazovací metody. Nejužívanější metodou je rentgen.

Děkuji za otázky a přeji hezký den,
Klára Sklenářová