Hlavní stránka › Fóra › Forum pro soutěžící SOČ › Obhajoby – Praha › 42-kraj Praha-obory 1,2 › Odpověď na téma: 42-kraj Praha-obory 1,2
Doufám, že je v pořádku, že jsem si nějaké odpovědi připravil již předem.
Také odpovídám na nějaké otázky z předchozího posudku, protože mi přijdou zajímavé a je třeba je osvětlit.
Pozoroval jste YORP efekt u planetky (511) Davida Ne, YORP efekt byl pozorován jenom u malé řady velmi malých planetek. (511) Davida je sedmé nejhmotnější těleso hlavního pásu asteroidů, a tedy tyto malé negravitační jevy jsou neměřitelné. Fitování dat YORP efektem by vedlo k divným a nepravdivým výsledkům.
Zajímalo by mě, zda byla inverzní metoda někdy testována v pozemských podmínkách na nějaké
předem známém modelu: Ano, byla, a úspěšně! Jedná se vlastně o takové měření “brambor na tyči”, v laboratorních podmínkách. Odkazuji na tento článek: Kaasalainen, S., Kaasalainen, M. & Piironen, J. Ground reference for space remote sensing: Laboratory photometry of an asteroid model. Astron. Astrophys. 440, 1177–1182 (2005).
Byla měření optimalizována, aby se maximalizovalo ψ? Ne, protože na to nebyl čas. Obzvlášť v zimě je velmi, velmi málo jasných nocí, a tedy je třeba pozorovat v každé možné příležitosti, přestože to není optimální. Takovéto optimalizace by měly dělat velké robotizované přehlídky a profesionální skupiny, mě šlo v zásadě o to, abych měl “nějaké” měření.
S připomínkami k překlepům ve vzorcích souhlasím. Děkuji moc Dr. Křížkovi za velké množství připomínek a pečlivý rozbor.
Rád odpovím na všechny další otázky.