Hlavní stránka Fóra Forum pro soutěžící SOČ Obhajoby – Praha 42-kraj Praha-obor 14 Odpověď na téma: 42-kraj Praha-obor 14

Alexandra Botková
Host

Dobré ráno,
1. Tento trend interpretuji tak, že lidé, co spí více, si uvědomují důležitost spánku, a proto se aktivně snaží chodit do postele včas, což s sebou nese určitou dávku plánování, aby stihli udělat do večerky všechno (úkoly, kroužky, setkání s přáteli atd.) a to může vést k obavám až úzkostem. Další možné vysvětlení je, že úzkostlivost ohledně délky spánku není důsledkem delšího spánku, nýbrž jeho příčinou.
2. Pokud jedinec pravidelně spí ideální dlouho (7-9 hodin), tak by jeho pracovní paměť a další kognitivních schopnosti měly pracovat na (pro něj) optimální úrovni, jak naznačují předchozí studie.
3. Přesné znění testů, které uvádím ve své práci, jsem vytvořila na principu LNS a OpSpan testů, s kterými jsem setkala u zahraničních studií, spolu s dotazníkem. U měření spánku, některé studie měly přístup k spánkovým laboratořím, jiné délku spánku zaznamenávali na základě dotazníku. Chytré hodinky, na které mi škola věnovala peníze, mi přišly jako dobrý kompromis. Měření probíhalo 5 dní, abych aspoň částečně zabránila náhodě zkreslit výsledky a probíhalo během pracovního týdne, vzhledem k mým možnostem.
4. Obávám se, že nerozumím otázce. Pokud jsem si vědoma, o ničem takovém jsem nemluvila.