Hlavní stránka › Fóra › Forum pro soutěžící SOČ › Obhajoby – Praha › 42-kraj Praha-obor 16 › Odpověď na téma: 42-kraj Praha-obor 16
Dobrý den,
1. Jej vztah ke komunismu byl zcela jistě složitější než se mi podařilo rozkrýt. Na jednu stranu, si její zásluhy na iniciaci Pomocného výboru o mnoho let později přivlastnil spolupracovník StB Vilém Nový. Pomocný výbor později ovládli komunisté.
Z badatelny Národního archivu jsem získala i spisy z Policejního ředitelství, ve kterých je popisováno sledování Grete Reiner a jejího syna Kurta z důvodu podezření na spolupráci s východními tajnými službami – alespoň myslím. Zatím úplně nevím, co z toho vyvodit. Zaujalo mě to, ale nerařadila jsem to do mé práce, protože to stojí trošku mimo. Ráda bych ale tuto informaci ještě prozkoumala dál.
2. Grete Reiner jako každá žena té doby musela bojovat, aby se prosadila. V práci cituji její dopis, kde popisuje, jak se dostala k překládání Švejka. Na ní se jako na ženu nakladatel obrátil jako poslední. Zdá se neuvěřitelné, že si strašnickou vilu Grete koupila sama, i když její manžel – redaktor – by na to jistě také měl.
3. Domnívám se, že šlo o chybu v zápisu – v té době samozřejmě nemohli vědět, co se stane. Pan Heinrich Ries s největší pravděpodobností žádal o informace až po válce, kdy se je Rada židovských obcí snažila přeživším poskytnout. Podobná taková chyba jsem objevila i v jednom úředním dokumentu Kurta, kde je uvedena Květa jako jeho matka. Když jsem to poprvé uviděla, nemohla jsem tomu uvěřit – myslela jsem, že Grete nebyla jeho biologická matka. Pak jsem si uvědomila, že Greta a Květa přece jenom zní velice podobně a pravděpodobně šlo též o chybu.