Hlavní stránka › Fóra › Forum pro soutěžící SOČ › Obhajoby – Praha › 42-kraj Praha-obor 14 › Odpověď na téma: 42-kraj Praha-obor 14
Dobré ráno,
1. Přiznám se, že jsem o tom takhle nepřemýšlela. Ale vezmu-li v potaz danou věkovou skupinu, tak se v ní najde jen malý vzorek, který by neměl osobní zkušenost s kamerou a pořizováním záznamů. Krom toho, všechny subjekty předem věděly, že bude pořízen záznam a souhlasily s tím. Prostředí, ve kterém jsem pokus prováděla, bylo všem subjektům známé (škola), takže to určitě vliv nemělo. Domnívám se tedy, i v návaznosti na rozbor videozáznamů, že subjekty necítily stres, spíše zvědavost a byla to pro ně výzva. Určité nepohodlí mohly subjekty cítit ve chvíli, kdy jsem je vytrhla z koncentrace, protože to nečekaly, ale to byl účel.
2. Návod na výrobu detektoru jsem našla na webových stránkách. S jeho finální úpravou mi pomohl Ing. Lubomír Lízal, protože některé součástky z nalezeného schématu se už nevyrábí a bylo tedy nutné celé schéma upravit tak, aby byla konstrukce detektoru možná. V záloze jsem měla detektor, který byl postaven z elektronické stavebnice.
S detektorem, jako takovým, už v této chvíli dál pracovat neplánuji. Jeho rozšíření je v domácích podmínkách poměrně složité. Pokud bych se pro to rozhodla, jednalo by se pravděpodobně o připojení už hotových přístrojů (např. tlakoměru). Ovšem téma odhalování lži a jejích projevů mě zaujalo natolik, že v současné době pracuji na zkoumání neverbálních projevů hráčů u karetních her. To, co mi tato práce dala, je zájem o psychologickou stránku této problematiky.