Hlavní stránka › Fóra › Forum pro soutěžící SOČ › Obhajoby – Zlínský › 42 – okres Uherské Hradiště – obory 3, 4, 5, 6, 7, 8 › Odpověď na téma: 42 – okres Uherské Hradiště – obory 3, 4, 5, 6, 7, 8
Dobrý den paní Zubrová,
moc děkuji za otázku.
Rostlinné hormony obecně nepůsobí samostatně, ve většině případů závisí výsledná reakce rostliny spíš na vzájemných interakcích různých rostlinných hormonů.
Interakce mezi auxiny a cytokininy je zvlášť v poslední době zkoumaná hodně a ukazuje se, že cytokininy můžou ovlivňovat růst rostlin mnoha způsoby, mimo jiné také regulací transportu auxinu.
Mě osobně by ale víc lákalo zaměřit se na spolupůsobení auxinu a kyseliny abscisové. Prvním důvodem je to, že o vzájemných interakcích auxinu a kyseliny abscisové máme zatím opravdu velmi málo informací a ani role samotné kyseliny abscisové v regulaci růstu rostlin pořád není vyjasněná. Druhým důvodem je, že kyselinou abscisovou už jsem se ve své práci zabývala a zajímalo by mě nejen její spolupůsobení s auxiny, ale také vliv různých fotoreceptorů na její účinky a celkovou hladinu v rostlinách.