Hlavní stránka › Fóra › Forum pro soutěžící SOČ › Obhajoby – Zlínský › 42 – okres Kroměříž – obory 14, 15, 16, 17 › Odpověď na téma: 42 – okres Kroměříž – obory 14, 15, 16, 17
1. Chtěla bych se více zaměřit na mladší generace ohledně fenoménu singles. V jaké míře lidé upřednostňují kariéru a celkově sami sebe před partnerskými svazky a rodinou.
2. Protože ženy upřednostňují klidnější odreagování, zatímco muži jsou tvorové spíše soutěživí a mají rádi akci. Je tu také možnost, že někteří muži mají problém přiznat, že se rádi mazlí, protože mazlení je považováno za spíše zženštilé a muži by si tak mohli připadat slabě a trapně jak před ostatními, tak i sami před sebou.
3. Myslím, že je potřeba zjistit, co by mohlo být příčinami jejich osamění případně jiných psychických problémů a zredukovat je. Na vině je podle mě především internet. V práci jsem také zmínila, že u nejmladší generace je prudký nárůst psychických problémů, které se dávají do souvislosti s internetem, kde mladí lidé tráví spoustu času. Lidé mají menší potřebu stýkat se s ostatními naživo. Někteří mají dokonce více internetových přátel než těch z okolí. Na sociálních sítích se objevují fotografie lidí, které jsou ale upraveny v několika programech a vytváří tak klamný obraz o pravém vzhledu dotyčných osob, který ostatním snižuje sebevědomí. Omezení internetu by tak mohlo velmi zlepšit mentální zdraví mladších generací.
Psychiku lidí také velmi ovlivňuje hudba, a právě ta se poslední dobou stává čím dál depresivnější. Mnoho interpretů zpívá o drogách a alkoholu a dospívající, pro které jsou tito umělci vzorem, se pak snaží napodobit jejich životní styl, a když pak spadnou do drog, začnou mít skutečné psychické potíže. Mentální problémy se také v dnešní době objevují velmi často i v textech nejpopulárnějších interpretů. Například Billie Eilish má několik miliónů fanoušků a stala se pro spoustu mladých lidí idolem. Její písně i videoklipy jsou ale založeny především na depresivních tématech. Podobnými umělci jsou Yungblud, Melanie Martinez nebo Ed Sheeran, který se ještě před pár lety zaměřoval spíše na veselé písně. Mám dojem, jako by se právě psychické problémy staly trendem a lidé se na něm snaží vydělat. Myslím, že by se mělo zabránit jeho šíření a postupně ho zredukovat, což by značně přispělo k lepšímu psychickému stavu mladých lidí.
4. Jako malá jsem chovala potkany laboratorní, ale s nápadem mít mazlíčka jsem nepřišla já sama nýbrž můj táta, který v minulosti jednoho potkana vlastnil a chtěl, abych ho měla také. Díky chovu potkanů jsem byla více zodpovědnější (neustále jsem musela myslet na jejich potřeby, na to, zda pro ně potřebuji něco koupit, častěji jsem uklízela…) a cítila jsem se zajímavěji mezi ostatními. Bavilo mě, jak si mě všichni všímali, když jsem chodila venku s potkanem na rameni.
V současnosti žádné domácí zvíře nemám. Poslední dobou bych si ale přála mít kočku, protože je to skvělé zvíře na pomazlení. Myslím si, že by to pro mě byla taková dočasná náhrada za partnera.
5. Do budoucna se chci určitě zabývat psychologií. Zatím nevím přesně kterým okruhům, protože většinu z nich neznám dostatečně dobře na to, abych věděla, jak moc by mě bavily. Zajímá mě ale psychologie osobnosti, sexuality a vývojová psychologie.